Sambal saus – madam jeanette 🌶🌶🌶🌶🌶

IMG_2811

Sambal hoor je te bakken, ja… Zo heb ik het geleerd. Maar ook ik heb daar niet altijd zin in. Ik doe graag iets pittigs op of bij mijn eten. Ik maak graag sambal hoor en dan maak ik meteen een hele hoop. Maar bij mij thuis gaan de potjes sambal veel te hard. Dit recept is zoooo simpel en makkelijk. Je hoeft niet te bakken. Gooi alles maar in de blender. Zeg maar voor de luie sambal maker.
Zoals ik al eens zei in een eerdere blog: Ik ben zowat verslaafd aan sambal en alles wat lekker pittig is.

spices-974948_1920De pepertjes in dit recept zijn extréém heet. Het eten van verse pepers kan heel gezond zijn, mits je geen verhoogde bloeddruk hebt. Het zuivert je bloed. En het heeft een ontstekingsremmende werking. Goed tegen winterse griepjes dus. Capsaïcine is het stofje dat de peper een scherpe smaak geeft. Dit stofje zorgt er ook voor dat je neus, bij verkoudheid, open gaat. O’ja, en er zit ook nog vitamine C in, super combo tegen verkoudheid. Wist je dat er in Fishermans friend snoepjes ook capsaïcine zit?  Ik heb natuurlijk even opgezocht (als voedingsdeskundige, wil ik alles weten over wat ik in mijn mond stop) wat het stofje capsaïcine nog meer doet, en ta-da: het schijnt dus zo te zijn, dat als je pepers eet, capsaïcine pijnreceptoren in je mond en keel stimuleert. De pijnreceptoren sturen een boodschap naar de hersenen, de hersenen reageren hierop door je hartslag te verhogen en endorfine aan te maken. Endorfine stimuleert de productie van gelukshormonen.

 

Hieronder de ingrediënten en een filmpje waarin je kunt zien hoe ik het maak.

Sambal saus – Madam Jeanette (3 potjes)

Ingrediënten:

 • 17 madam jeanette (130 gram)
 • 1 hele bol knoflook
 • 380 gram silver uitjes (uit een pot van 320 gram)
 • 3 eetlepels kokos bloesem suiker of gewoon suiker
 • 2 eetlepels zout
 • 2 cm verse gember
 • 1 eetlepel milde olijfolie

Het hoe:

zie het filmpje hier

 

Variaties/tips: lekker bij de rijst, op een broodje of in de soep. Ook lekker door je roerbakschotel

IMG_2810

Vind je dit een leuk recept, like deze dan alsjeblieft. Alvast bedankt. Je kunt je ook abonneren op mijn youtube kanaal voor meer video’s: Abonneer

Delen mag natuurlijk altijd!

IMG_1151

Groetjes! Margie

“Enjoy your body and your life”

Advertentie

2 gedachten over “Sambal saus – madam jeanette 🌶🌶🌶🌶🌶

  1. Hallo Cesar,
   Je kan deze sambal een aantal weken bewaren, mits je er elke keer met een schone lepel wat uithaalt en in de koelkast bewaart. Groetjes!!!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s