Basis voor (vegan) pannenkoeken

Basis voor (vegan) pannenkoeken

Heel veel mensen beschouwen het bakken van pannenkoeken als “ff iets makkelijks eten vanavond”. Maar, een feit is, althans als je net zoals ik een hoop in een keer bakt, dat je best lang in de keuken staat. Elk pannenkoekje vraagt om jouw persoonlijke aandacht; in de pan doen, opletten, omdraaien, en weer opletten… Tussendoor is het niet verstandig om te veel capriolen uit te halen. Ik heb er nogal een handje van om bijvoorbeeld tussen het omdraaien door: te bloggen, te appen, de tafel te dekken, een kan thee te maken, de was op te hangen en de vaatwasser uit te ruimen enzovoorts. ‘Je kan het allemaal maar alvast gedaan hebben’ denk ik dan. Toch, is het opletten geblazen tijdens het pannenkoeken bakken. Voor je het weet ben je te laat met omdraaien. Als de randjes een mooi licht bruin kleurtje krijgen, dan mag je de pannenkoek omdraaien. Je weet dat je te laat bent als, het randje donker bruin is, de randjes er droog uitzien en omhoog krullen of als er simpelweg een verbrand luchtje in de keuken hangt en je hele huis blauw staat. Met pannenkoeken maak je de meeste kinderen heel blij. Maar, pas op met pannenkoeken die te hoog verhit zijn en verbrand zijn. Deze wil je jouw kinderen niet voorschotelen. Ga deze dus ook niet zelf proeven!! Want, bij het brandingsproces komen er schadelijke stoffen vrij, zoals kankerverwekkende stoffen. Zorg er daarom ook voor dat je in goede olie bakt, die hitte bestendig is. Bijvoorbeeld kokosolie.

Wist je dat pannenkoeken kunnen helpen tegen pijn? Een echte comfort-food dus. Mijn kids eten graag pannenkoeken als avond eten. En omdat wij geen spek of kaas op onze pannenkoeken eten mis ik wel eens wat hartigs. Wat ik dan doe, ik maak bijvoorbeeld een pannetje rode splitlinzen soep er bij. Dan kan je eerst lekker van je pannenkoeken genieten en daarna een kommetje soep eten. Dan ben je zeker weten verzadigd voor de rest van de avond, en verse soep is nog eens gezond ook. Mijn kinderen lusten ook graag een kommetje soep erbij, zo krijgen ze ook nog eens groenten binnen. Voor het recept van de soep, klik hier.

Recept:

Basis voor (vegan) pannenkoeken

Bereiding: – mengen/mixen 7 minuten – bakken  +/- 30 minuten-  Nodig: – een kom – garde of mixer – koekenpan –

Ingrediënten:

 • Olie (het soort om in te bakken)
 • 1 kuipje appelmoes (=ongeveer 3 eetlepels)
 • 3 kopjes speltbloem of tarwebloem
 • 1/4 theelepel zout
 • 1 theelepel kaneel
 • 1/4 theelepel vanille aroma
 • 1 zakje vanille suiker
 • 1 zakje bakpoeder
 • 4 eetlepels agave siroop of ahorn siroop of gewoon suiker
 • 1 theelepel appelcider zijn of gewone azijn
 • 1 liter amandel melk

Het hoe:

 1.  meng alle natte ingrediënten; de appelmoes, vanille aroma, agave siroop, azijn en de amandel melk samen met het zout, de kaneel en vanille suiker in een grote kom met een garde
 2. doe nu kopje voor kopje de bloem er bij en blijf goed kloppen/roeren met de garde. Je doet er een nieuw kopje bij als de bloem zich heeft gemengd met het natte mengsel. Bij het tweede kopje bloem doe ik meestal de bakpoeder er bij, in ieder geval moet je de bakpoeder er ergens tijdens deze stap bij doen.
 3. kijk of het mengsel dik genoeg is, als je er met een lepel doorheen schept moet het makkelijk van de lepel af glijden maar het moet wel een dikke zware vloeistof zijn. Bij het bakken kun je pas echt zien of het te dik is of niet. Is het te dun, doe er dan wat bloem bij. Is het te dik, doe er dan wat water bij.
 4. bak de pannenkoeken af in de koekenpan met olie.

Variaties/tips: gebruik een soep of jus lepel om het beslag in de pan te doen. Je kunt er fruit of rozijnen doorheen doen of op de pannenkoek doen.

Vind je dit een leuk recept, like deze dan alsjeblieft. Alvast bedankt.

Delen mag natuurlijk altijd!

IMG_1151

Groetjes! Margie

“Enjoy your body and your life”

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s