Toename allergie bij kinderen.

Toename allergie bij kinderen.
Op nu.nl las ik een artikel over het toenemen van allergieën bij kinderen. Nu ging dit artikel over kinderen in Groot-Brittannië. ( Raadselachtige toename allergieën bij Britse kinderen
http://nu.nl/gezondheid/4188981/raadselachtige-toename-allergieen-bij-britse-kinderen.html)
In twintig jaar tijd is het aantal kinderen in Groot-Brittannië, Noord-Amerika, Australië en Azië met een levensgevaarlijke pinda-allergie verdubbeld. In de westerse wereld heeft zo’n 3 procent van alle kinderen die allergie.

Maar ik geloof dat er in Nederland ook steeds meer kinderen zijn met een allergie. Voornamelijk inhalatie allergie en voedselallergie.

Hoe komt dit?
Medici zouden geen idee hebben waar de groei door veroorzaakt wordt, schrijft Sky News.
Er zijn verschillende theorieën over de oorzaak van allergie. Er zijn verschillende factoren van invloed op het ontwikkelen van een allergie. Van een aantal factoren zoals erfelijkheid, hygiëne en leefstijl is bekend dat ze in meer of mindere mate effect hebben op het ontstaan van een allergie. Toch is er vooral nog heel veel niet bekend over dit onderwerp. Er is ook een theorie over de darmen. De oorzaak van allergie zou dan komen omdat je darmwand beschadigd zou zijn. Ik denk dat hier wel een kern van waarheid in zit. Helemaal als ik naar mijn eigen ervaringen kijk.

Wat ik er eigenlijk over kwijt wil is het volgende.
Op 16 oktober 2014 ben ik begonnen met veganistisch eten. Dit ben ik gaan doen omdat ik het eigenlijk eens wilde proberen, voor 7 dagen. Als een soort challenge voor mijzelf. Ik wilde meemaken hoe het is om veganistisch te zijn – het boodschappen doen – het koken – het leven in de maatschappij. Na twee dagen veganistisch eten merkte ik meteen dat ik mij na elke maaltijd die ik at, beter voelde. En na 7 dagen wilde ik niet stoppen, ik voelde mij zo goed. Ik ging nog een dagje door, en nog een, en nog een, en nog een. Ik ben inmiddels meer dan een jaar veganistisch aan het eten. Ik had jaren last van een voedsel allergie. Wat ik na 4 weken veganistisch eten merkte, is dat ik van mijn noten allergie af was. Ik was allergisch voor alle noten. Toch, at ik af en toe pindakaas op brood, hier reageerde mijn lichaam niet zo heftig op als van alle andere nootjes. Van pinda’s en pindakaas kreeg ik, bij het eten van een kleine hoeveelheid, alleen wat blaasjes op mijn handen. Kleine blaasjes, die de hele nacht jeukte. Uitzoekende wat ik allemaal op mijn veganistische boterham kon eten, at ik ook pindakaas op brood. Ik stond er niet meteen bij stil… ‘Ik had geen blaasjes meer op mijn handen!’. Wat was ik blij. Ik at elke dag pindakaas met passie en ik begon ook steeds vaker pindasaus te eten, heerlijk! Al gauw durfde ik het aan om andere nootjes te proberen, het soort waar ik in het verleden voor moest uitkijken. Zoals, hazelnoten, amandelnoten en paranoten e.d.
Ik nam er eerst één… wachtte af…
Huh… geen reactie van mijn lichaam. Geen jeuk, geen opgezette keel en opgezette lippen, geen uitslag, geen benauwdheid en geen brandende tong.
Ik nam er nog een en probeerde alle nootjes uit. En ja! Ook macadamia noten. Ik kon niet meer stuk. Ik voelde mij dolgelukkig.

Hooikoorts.
Als je hooikoorts hebt, en dan met name boompollen allergie. Dan ben je hoogstwaarschijnlijk ook allergisch voor appels en alle fruitsoorten waar pitten in zitten en die aan een boom groeien. Ik heb last van hooikoorts, ik weet nog niet zeker of ik hier ook vanaf ben. En ook was ik allergisch voor appels en alle fruitsoorten met een pit, denk aan nectarines, perziken, peren, kersen e.d. Ja, mijn voedselallergie was ruim: noten, fruit, bladgroente en peulvruchten. En ik had ook nog eens een lichte intolerantie voor lactose. Allemaal laten testen bij een allergoloog. De beste allergoloog, die mij overigens niet kon helpen met haar immunotherapie. Maar tadaaaa!!!! Ik eet elke dag een appel of een peer en heb geen allergische klachten meer. Hahaha, dat rijmt. Maar het is zeker waar.

Sinds ik veganistisch eet ben ik bijna van al mijn allergieën af. In ieder geval van al mijn voedsel allergieën, behalve soja. Ik durf niet te claimen dat het komt door mijn veganistische levensstijl dat ik van mijn allergieën af ben, maar ik ben er zwaar van overtuigd.

Mijn conclusie en advies is:
Als je meer dan 4 weken veganistisch eet, je allergische klachten een voor een verdwijnen. En ben jijzelf of heb je een kind die allergisch is? Probeer dan een veganistisch dieet. Je doet er in ieder geval niemand pijn mee. Zeker als je kind een gevaarlijke noten allergie heeft is het belangrijk om er alles aan te doen om een hevige reactie te voorkomen. Misschien, als je kind al meer dan 4 weken veganistisch eet, en dan per ongeluk iets eet waar noot/pinda in zit, er geen allergische reactie van het lichaam volgt. Dat zou toch mooi zijn. Zoals ik al zei, ik durf het niet te claimen. Maar het is het proberen waard! En dan heb ik het nog niet eens gehad over de rest van de voordelen van een veganistisch dieet.

Go vegan 2016!
Weet je niet hoe je moet beginnen?
Ik help je graag bij het starten van je veganistische levensstijl / challenge of try-out. Stuur mij een bericht of laat een reactie achter.

Groetjes! Margie
“Enjoy your body and your life!!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s