Pinda-saus

Heb jij dat ook wel eens? Dat je, jezelf of je partner naar de supermarkt, toko of snackbar stuurt voor pinda-saus? Of je hebt het wel in huis, maar net niet genoeg, want je hebt onverwachts bezoek. Er zijn van die gerechten waar pinda-saus gewoon bij hoort. Zoals gado-gado, petjil, patat, saté, barbecue, stokbrood en nog veel meer.

Maar, je hoeft je geen zorgen te maken. De voornaamste ingrediënten voor pinda-saus, die binnen 10 minuten klaar kan zijn, heb je waarschijnlijk al in huis. Pinda’s heb je vaak wel in de kast liggen, toch? Nou, dan heb je eigenlijk het hoofdingrediënt al. Vroeger maakte ik wel eens pinda-saus met pindakaas, best lekker. Maar, er is een hele grote maar. Als je nadat de pinda-saus klaar is het een tijdje laat staan, dan krijg je een vieze vette olie laag bovenop de saus. En als je het vervolgens wilt opwarmen en er water bij doet omdat het ingedikt is, wordt het er niet beter op. Nee, pindakaas gebruik ik niet meer voor mijn pindasaus. Gewoon gezouten pinda’s dus, die heb ik meestal wel in huis.

 

gele adjuma pepers

Adjuma’s. In deze  saus heb ik 2 adjuma pepers gebruikt. Dit maakte mijn pinda-saus wel héél pittig. Als je niet van pittig houd, dan raad ik je af deze te gebruiken, of probeer eerst een halve. Je kan ook een lepeltje sambal door het recept doen in plaats van verse pepers. Deze pepertjes zijn extréém heet. Ze lijken op Madame Jeanette pepers, maar is toch een andere variant. Het eten van verse pepers kan heel gezond zijn, mits je geen verhoogde bloeddruk hebt. Het zuivert je bloed. En het heeft een ontstekingsremmende werking. Goed tegen winterse griepjes dus. Capsaïcine is het stofje dat de peper een scherpe smaak geeft. Dit stofje zorgt er ook voor dat je neus, bij verkoudheid, open gaat. O’ja, en er zit ook nog vitamine C in, super combo tegen verkoudheid. Wist je dat er in Fishermans friend snoepjes ook capsaïcine zit?  Ik heb natuurlijk even opgezocht (als voedingsdeskundige, wil ik alles weten over wat ik in mijn mond stop) wat het stofje capsaïcine nog meer doet, en ta-da: het schijnt dus zo te zijn, dat als je pepers eet, capsaïcine pijnreceptoren in je mond en keel stimuleert. De pijnreceptoren sturen een boodschap naar de hersenen, de hersenen reageren hierop door je hartslag te verhogen en endorfine aan te maken. Jawel, endorfine. Endorfine stimuleert de productie van gelukshormonen. A-ha! Daarom… Dus daarom, ben ik zo verslaafd aan sambal en alles wat pittig is. Het is gewoon liefde. 😉

Dat is mijn duim(rechts), naast een duim gember(links). In het recept heb ik het over een duim gember. De gember moet je nog wel even wassen, schillen en raspen.

 

Ik gooi alles in de keukenmachine. I love you, keukenmachine.

 

Patatje-pinda, hmm… mijn favoriete sausje bij de friet.
Ik heb pinda-saus op misschien wel twintig verschillende manieren gemaakt. De basis geleerd van mijn moeder en mijn oma. Deze is zo simpel en lekker. Mooie bruine pinda-saus. Ik maakte wel eens pinda-saus en dan was het veel te licht van kleur. Nou, ik doe er gewoon cacao poeder of een stuk chocolade in, om het een mooie bruine kleur te geven. Ketjap kleurt de saus ook wel bruin, maar daarvan moet je niet te veel in je saus doen, want dan wordt het te zout. Cacao kleurt prima en verpest de smaak niet. Misschien maakt dat het juist zo lekker. Noem het je ‘secret ingredient’ pinda-saus. En ik vertel het verder tegen niemand hoor, haha… Ik zag Jamie Oliver een keer chocolade door zijn pindasaus gooien. Voor een seconde dacht ik: ‘Wat een gek!’. Toch had ik het daarna geprobeerd.  Nu maak ik mijn saus al een aantal jaren met cacao of chocolade.  ‘Thank you, Jamie Oliver, het werkt’.

Hieronder het recept. Ik hoop dat het jou helpt als basis voor een lekkere pinda-saus.

 

Het recept

Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten: (voor misschien een pittige pinda-saus)

 • 1 adjuma peper* (chili peper* of een lepel sambal* kan ook)
 • 1 duim verse gember – geraspt
 • 3 kopjes gezouten pinda’s
 • 5 eetlepels ketjap manis
 • 1 theelepel komijnzaad – gemalen
 • 2 theelepels laos-poeder (galangawortel)
 • 2 theelepels kurkuma-poeder
 • 1 theelepel koriander – gemalen
 • 2 theelepels cacao-poeder (of een blokje chocolade)
 • 1 eetlepel azijn
 • 5 eetlepels suiker (bruine suiker/gulu jawa)
 • eventueel zout naar smaak
*de adjuma peper of chili peper en sambal zijn optioneel.

voor in de pan:

 • 1 eetlepel kokos olie
 • 1 of 3 kopjes water

 Het hoe:

 1. doe alle ingrediënten, behalve de olie en het water, in een keukenmachine en maal dit fijn. Eigenlijk zo fijn als dat jij je pindasaus wilt hebben. Bedenk dat er later ook nog water bij komt. Bij mij wordt het een soort dikke pindakaas met kleine stukjes.
 2. verhit de olie in een sauspan. Doe het fijngemalen mengsel erbij en alvast 1 kopje water. Breng dit al roerende aan de kook. Nu is het opletten en kijken hoe dik je de saus wilt hebben. Als je alles vermengd hebt kun je er het 2e kopje water bij doen en misschien ook nog je 3e. Het 3e kopje water is afhankelijk van de dikte die jij wilt. Als de saus begint in te dikken is het klaar. Proef en doe er eventueel nog wat zout of sambal doorheen.

 

VARIATIES EN TIPS: Als je geen verse pepers zoals adjuma of chilipeper in huis hebt, kun je er sambal doorheen doen. Zelf heb ik er dit keer 2 adjuma’s in gedaan, mijn saus was hot, hot, hot. De pinda-saus is lekker over gegrilde groenten, patatjes, een broodje met kousenband enz. Je kunt de saus van te voren klaarmaken en in de koelkast bewaren. Je kunt het koud eten of opwarmen, opwarmen in een sauspan met een klein beetje water. 😉
Groetjes! Margie

 

“Enjoy your body and your life!!”

Een gedachte over “Pinda-saus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s