home made chocolate

Zelf chocolade maken is zo simpel. Dit moet je echt eens proberen. Als je de basis eenmaal gemaakt hebt kun je er eindeloos mee variëren. Voor de basis heb je ook maar 3 ingrediënten nodig, zo simpel is het. Je hebt sowieso cacao nodig. Een hele gezonde keuze zou raw-cacao poeder zijn. Maar met bijvoorbeeld cacaopoeder van Droste kun je ook prima chocolade maken.


Wist je dat er in cacaopoeder van nature helemaal géén cholesterol zit?  En wat zit er dan wel in? Nou bijvoorbeeld: vitamine B1, Vitamine B2, Vitamine B6, Vitamine B11(foliumzuur), natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Wow! Dat is nogal wat. Calcium en fosfor, dat is een mooi duo. Als je deze twee mineralen in een keer naar binnen kunt werken zit je zeker goed, goed voor je botten en je tanden. Calcium is nodig voor een goede werking van je spieren en zenuwen, en voor het transport van andere mineralen in je lichaam. Het houd de aanhechting van de spieren soepel. In 100 gram cacaopoeder zit ongeveer 114mg calcium en 656mg fosfor. In 100 gram cacaopoeder zit ook ongeveer 520mg magnesium. Dat is echt een hoop. Extra reden om deze lekkere chocolade zelf te maken en om er lekker van te snoepen. Een tekort aan magnesium is heel vervelend. Je kunt dan last hebben van bijvoorbeeld vermoeidheid, lusteloosheid, spierkrampen en zelfs hartritmestoornissen. Gelukkig zit magnesium in nog veel meer producten.

Zoals je misschien wel kunt zien heb ik hier op dit taartje een veel te dikke laag chocolade gegoten. Maar het heeft toch gesmaakt

Het recept

Ingrediënten: (voor een reep pure chocolade)

  • 1/2 kopje cacaopeder
  • 1/2 kopje kokos olie
  • 3 eetlepels vloeibaar zoetigheid, zoals agave of ahorn(maple) siroop

Voor een mildere, minder pure chocolade: kun je er meer kokos olie en zoetigheid in doen. 

Het hoe:

  1. verwarm de olie in een pannetje of magnetron zodat het smelt
  2. doe alles in een kom en met een garde alle ingrediënten goed door elkaar roeren. Zorg ervoor dat het een glad mengsel word
  3. nu leg je een stuk folie in een bakje, deksel of vorm en giet je het mengsel erin. In de koelkast laten opstijven en bewaren.

 
VARIATIES EN TIPS: wanneer de chocolade nog zacht/vloerbaar is kun je er van alles door heen doen, nootjes, rozijnen, marsepein, gedroogd fruit en superfoods. Gedroogde chili peper is er ook lekker door. Probeer voor je zelf uit wat jij het lekkerst vindt.😉

Groetjes! Margie

“Enjoy your body and your life!!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s