Rode splitlinzen soep

 

Het is bijna 00.00 uur. Mijn missie vandaag is, om deze blog alsnog voor de nacht gepubliceerd te hebben. Ik had de dames van de Zumba beloofd dat ik een choreografie zou maken op het liedje: ‘Sorry van Justin Bieber’ Onderweg vanuit het werk de choreografie nog eens doorgenomen in mijn hoofd. Ja echt, dan doe ik de pasjes in mijn hoofd. De choreografie was nog niet af, dus heb ik het onderweg afgemaakt. Toen ik me had omgekleed en klaar was om te vertrekken naar mijn les, had ik de pasjes nog even doorgenomen. Gehaast en verhit door het doornemen thuis, kwam ik aan bij de les. De les en het nieuwe liedje gingen goed. Gelukkig. Na de les zo snel mogelijk naar huis, douchen, eten en nog even relaxen.

Ik had beloofd te bloggen vandaag en dat ben ik dus nu ook aan het doen. Ik heb een hele drukke dag achter de rug gehad gisteren en vandaag. Maar… Deze soep is de perfecte ‘comfort food’. Warm, rijk, en voedzaam, zoals een goede soep hoort te zijn. Vezels, vezels en nog veel meer vezels. Deze soep is gemakkelijk te maken. Net als deze blog: kort, krachtig en heel erg noodzakelijk. Hieronder deel ik dan maar snel en op de valreep het recept van deze soep met jullie.

Zo ziet de soep eruit in mijn pannetje. Jammie…
Dit zijn de bouillonblokjes die ik gebruik, áls ik een blokje gebruik. Want dat doe ik zeker niet elke dag. Maar in die van Zonnatura zitten tenminste geen glutamaten, zoals de inmiddels bekende E621.
Deze rijst van de Albert Heijn gebruik ik nu al een aantal weken, het is lekker zacht van smaak. Waarom deel ik dit? Dit heb ik ook door mijn soep gegeten. Soms is soep met alleen brood niet genoeg 😉
IMG_1271
Deze linzen heb ik gebruikt.
Ik eet soep graag met getoast brood, getoast met olijfolie en himalaya zout.

Het recept

Ingrediënten:

 • 500 gram rode splitlinzen (biologische bij Albert Heijn)
 • 2 kleine rode uitjes
 • 2 tomaten
 • 1 eetlepel kurkuma
 • 2 theelepels gemalen komijn
 • 2 eetlepels olie (het soort om in te bakken)
 • 2 1/2 liter water
 • 1 knoflook & kruidenbouillonblokje
 • 1 laurierblad
 • 1 kopje peterselie
 • 2 eetlepels agave siroop
 • 2 eetlepels azijn
 • zout en peper
 • optie – 10 pimentkorrels (lontai), meestal te koop bij toko’s

Het hoe:

 1. doe de olie in de pan samen met de kurkuma en het komijn, verhit de pan en bak de kurkuma een halve minuut
 2. doe de in blokjes gesneden uitjes erbij en fruit de uitjes
 3. nu kan de tomaat erbij(in blokjes gesneden), dit ook even mee bakken. Wanneer de tomaatjes zacht worden kan er 2 liter koud water bij. Breng het water aan de kook, doe nu het bouillonblokje erin. Zorg dat het blokje goed is opgelost voordat je doorgaat met stap 4.
 4. was de linzen in een vergiet, met kleine gaatjes, doe deze ook in de pan, samen met het zout, pimentkorrels en het laurierblad
 5. als de soep aan de kook is dan op een lagere stand doorkoken, en zo nu en dan goed doorroeren. Het schuim wat zich bovenop de soep kan vormen kun je het beste met een schuimspaan zo veel mogelijk proberen weg te scheppen
 6. na ongeveer 40 minuten is de soep gaar, proef de soep, doe er de agave siroop, de peterselie en de azijn in en naar smaak zwarte peper in. En het laatste beetje water, bepaal zelf hoe dik je de soep wilt hebben
 7. nog een 5 minuten laten door pruttelen en je kunt eten.

VARIATIES EN TIPS: aardappels, pompoen, selderij, champignons….eindeloos kun je variëren met deze soep. Nog een tip, verdeel de soep in diepvries bakjes en vries het in 😉

 

Groetjes! Margie

“Enjoy your body and your life!!”

Een gedachte over “Rode splitlinzen soep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s