Ciara’s ijstaart

  Ze is mooi, ze is zoet, ze is gezond en ze is fris. Mijn lieve dochter Ciara houdt van mooie dingen, vooral in de kleur roze. Ze houdt van fruit, zoals aardbeien, bananen, frambozen, kersen en bramen. Ze houd van nootjes, van ijs en van gezelligheid.

Afgelopen weekend was mijn lieve schat van een dochter jarig. ‘Mama wil je alsjeblieft weer ijstaart maken?’ Heel graag zelfs. Ik ben blij dat ze het vraagt. Zo lief, mijn dochter eet voor zover zij bewust kan zijn over voeding en over dierenleed het liefst veganistisch of zoals zij het zelf noemt vegetarisch. Het is nog maar een kind. Kinderen kunnen net zoals wij volwassenen, sterk beïnvloedbaar zijn van buitenaf als het gaat om voeding. Een knakworstje die een kind op een kinderfeestje krijgt aangeboden lijkt niet op een varken of op een kip. Probeer maar eens aan een kind uit te leggen dat er voor dat worstje een dier geslacht is. En dat het vlees wat er in het worstje zit misschien wel van meer dan 1 dier is. En wat is slachten nou precies? Dat is best lastig te vertellen aan een kind. En alle andere kindjes eten het toch ook, die knakworstjes op witte bolletjes brood, slagroomtaartjes, kipnuggets of een blokje kaas. Het mooie van veganistisch eten is dat het gezond en ook nog eens heel lekker kan zijn.

Deze taart heb ik gemaakt in een springvorm van Ø20cm. Het fruit had ik van te voren ingevroren zodat het taartje eerder klaar zou zijn en tijdens het bereiden niet in elkaar zakt. Achteraf de taart een beetje laten smelten is ook best lekker hoor, dan lijkt het op een softijstaartje met een smoothie laag er bovenop. Het maken van de taart duurde ongeveer 12 minuten en de taart was na 45 minuten klaar. Deze taart is zoetig en fris. Taart is taart en zoet blijft zoet. Eet deze taart met mate, toch ben ik van mening dat je hier een groter stuk van mag eten dan van een normale slagroomtaart of room-ijstaart. Deze taart bevat o.a. vezels, vitamine A, calcium, vitamine C, essentiële aminozuren(Hennepzaad), ijzer, magnesium, vitamine B, fosfor en plantaardige eiwitten.

Het taartje had ik voor haar versiert met snoepjes. Op haar verjaardag, toen het taartje nog niet gemaakt was, liepen we door de supermarkt. Toen zag ze allerlei taartversieringen, van die felgekleurde snoepjes. Ze wilde graag een potje met zilveren snoepballetjes hebben. Ik las het etiket, en helaas er zat gelatine in. Deze mocht ze dus niet hebben van mij. Ze wilde heel graag snoepjes op de taart dus hebben we deze, zoals op de foto hieronder, gebruikt.

Deze taart kan je zeker in 10 stukken snijden en is heel gemakkelijk te maken. Oh! En die bodem, zo lekker! Hieronder deel ik het recept met jullie.

Het recept

Ingredienten:

voor de bodem

 • 10 koekjes, Lotus koffie leutjes
 • 12 pitloze dadels
 • 3 eetlepels hennepzaad
 • 1 theelepel kaneel
 • 2 eetlepels kokosolie
 • 2 theelepels citroensap

voor de 1e laag

 • 1 kopje gewelde ongebrande cashewnoten
 • 1/2 vanille stokje – over de lange zijde opensnijden en de zwarte korrelige binnenkant eruit schapen
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 4 bevroren bananen – van te voren in stukjes 3 uur invriezen
 • 2 eetlepels kokosolie
 • 1 theelepel citroensap
 • 1 snufje zout
 • 8 eetlepels water

voor de 2e laag

 • 4 kopjes bevroren rood fruit – frambozen, aardbeien, kersen e.d.
 • 4 eetlepels agave siroop

Het hoe:

voor de bodem

 1. de ingrediënten in de keukenmachine doen, tot alle ingrediënten fijn zijn. Het moet geen pasta worden.
 2. dit in een taartvorm, springvorm doen. Verdelen over de bodem en goed aandrukken met je handen. Ik heb hiervoor een springvorm van Ø20cm gebruikt.
 • zet dit even aan de kant.

voor de 1e laag

 1. de ingrediënten in de keukenmachine doen, tot het helemaal glad is. In mijn keukenmachine duurde dit zeker wel 3 minuten.
 2. dit voorzichtig verdelen over de bodem in de springvorm. Voorzichtig zodat de bodem die je hebt gemaakt zich niet vermengt met de 1e laag.
 3. doe de springvorm nu even in de vriezer terwijl je de 2e laag bereid.

voor de 2e en laatste laag

 1. de ingrediënten in de keukenmachine doen, tot het op een smoothie lijkt.
 2. haal de springvorm uit de vriezer en verspreid het zachte fruit er overheen.
 3. laat de taart nu voor minimaal 45 minuten in de vriezer staan.
 • voor het serveren, snijden en 5 minuten laten staan.

VARIATIES EN TIPS: in plaats van snoepjes kun je er fruit zoals frambozen op doen of geschaafde pure chocolade en noten.

Cashewnoten wellen

De cashewnoten voor dit recept moeten ongebrand zijn en je moet ze wellen in water. Wellen moet minimaal 3 uur in de koelkast.

 1. was de cashewnoten in een vergiet.
 2. doe de noten in een bakje en vul het bakje met water. De noten mogen flink onder water staan.
 3. laat dit 3 uur in de koelkast staan.
 4. de noten in een vergiet afspoelen met koud water.

De cashewnoten gebruik ik voor van alles. Gewelde cashewnoten maak ik graag van te voren, ik heb bijna altijd wel een bakje klaarstaan in de koelkast. Je kan het gerust een dag of 4 in de koelkast laten staan, met het water er nog in.

Groetjes! Margie

Enjoy your body and your life!!

Een gedachte over “Ciara’s ijstaart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s