Cheesy pumpkinsauce

Romig, zacht, kruidig en naar kaas, proeft deze van pompoen gemaakte saus. Hiervan mag ik best wat opscheppen, dit is eigenlijk gewoon onderdeel van mijn dagelijkse portie groente.

Een van de dingen die ik het moeilijkst vond om op te geven toen ik een plantaardig dieet ging volgen was kaas. De geur van gesmolten kaas, hmm… wetend dat het lekker zout is. Want dat is het vooral met kaas, vet en zout. Ik vind het heel normaal dat ik daar trek in kan hebben. Toch, als ik erover nadenk dan is het maar beter dat je de smaak sensatie van kaas redelijk kan nabootsen, met gezonde alternatieven. En gelukkig maar. Ik ben blij dat ik van een heerlijke kaasachtige saus mag genieten zonder cholesterol. En zonder dierlijk vet, het soort vet dat ik liever niet in mijn mond stop. Gelukkig is er zoiets als edelgist, hiermee ontdek ik de meest simpele en heerlijke gerechten en sausjes. Edelgist heeft op zichzelf al een kaasachtige smaak. Door edelgist te combineren met bijvoorbeeld nootmuskaat en zoals in dit gerecht pompoen krijg je een super romige saus. Ik vind deze saus heerlijk voor over pasta. En omdat deze saus binnen een handomdraai klaar is, is het makkelijk voor bij een simpel gerecht, voor als je niet te lang in de keuken wilt staan.

Pasta met champignons, kikkererwten en Cheesy pumpkinsauce. Dit had ik binnen 20 minuten klaar. Ik heb het gerecht hieronder op een drukke doordeweekse dag gemaakt. Simpel, lekker en vol vitamines en antioxidanten. Pasta aan de kook gebracht, champignons in vieren gesneden en gebakken, kikkererwten meegebakken met de champignons, pasta afgegoten en in de pan met champignons en kikkererwten gedaan. De Cheesy pumpkinsauce erbij even roeren en eten maar. Je zou nog kunnen variëren met kruiden. Koken is een van mijn hobby’s, toch heb ik ook wel eens geen zin om in de keuken te staan. Ik had niet eens de moeite gedaan om een uitje te snijden of iets dergelijks. 

Voorbeelden van waar de saus lekker op is zijn gestoomde groentes, getoast brood, taco’s, aardappel gerechten uit de oven en natuurlijk pasta’s. Dit kun je makkelijk op een drukke dag maken. Chiazaad zit ook in dit recept. Chia bevat vezels, mineralen en omega-3 vetzuren. Chia kan tien keer zijn gewicht aan water absorberen. Dat maakt het sausje mooi zacht. Chia wordt aan kippen en vogeltjes gevoerd, als het goed is voor de kippetjes zou het ook goed voor ons kunnen zijn. Ik gebruik het al meer dan een jaar en ik heb geen vervelende bijwerkingen  😉  Wees er wel voorzichtig mee, chia zou ook bloeddruk verlagend kunnen zijn. Maar in deze saus is er voldoende balans gemaakt met de zout en peper. Is chia lekker? Ik vind dat er geen smaak aan zit. Maar juist daarom is het super veelzijdig. De chia zorgt er in de saus voor dat het geheel mooi egaliseerd. Zo eten we met het hele gezin snel, makkelijk, gezond en lekker. Stukjes pompoen bij of door het eten vinden mijn kids nog niet zo lekker. Op deze manier hebben de kids niet eens door dat ze groente naar binnen werken. De kikkererwten bij ons thuis kwaken. Die gaan kwakend de kindermondjes in. Hieronder deel ik het recept van deze makkelijk te maken saus, misschien een goede manier om ook jouw kids deze verborgen groente te laten eten.

Cheesy pumpkinsauce
(+/- 750-1000 ml saus)

 

Het recept

Ingrediënten:

 • 2 theelepels chiazaadjes
 • 1 kopje water (+/- 250 ml)
 • 1 pompoen – gepoft of gekookt, in iedergeval gaar en warm ( +/- 400 gram) Albert heijn heeft ook blokjes in het vriesvak)
 • 2 eetlepels zout
 • 1 theelepel witte peper
 • 1 theelepel nootmuskaat – vers geraspt of gemalen
 • 1 eetlepel azijn – ik gebruikte dit keer appelcider azijn
 • 1 eetlepel kokos olie
 • 4 eetlepels edelgist – (te koop bij bijv. Eko plaza; G&W winkels; internet)
 • 1 theelepel dijon mosterd
 • 1 eetlepel agave syroop

Het hoe:

 1. doe de chiazaadjes alvast in de blender met een kopje water. Dit kan mooi eventjes wellen terwijl je alles klaar zet.
 2. doe alle ingrediënten in de blender. Ongeveer 2 minuten blenden, tot het helemaal egaal is.

VARIATIES EN TIPS: De basis ingrediënten zijn allemaal te vervangen door iets anders wat bijvoorbeeld spicy, zout of zoet is. Rozemarijn, tijm, komijn of oregano passen ook goed in dit sausje. Als je de pompoen warm in de blender doet, is je kaasachtige saus lekker warm. Je kunt de saus bewaren in de koelkast en in een pan opwarmen.

Naast dat ik een gezin heb, werk ik 32 uur op kantoor, geef ik 2 keer per week Zumba lessen, maak ik choreografieën voor een Braziliaanse showgroep en train en dans ik mee met deze showgroep, ben ik voedingsdeskundige en studeer ik aan de schrijversacademie. Ik ga mijn uiterste best doen om jullie elke dinsdag te voorzien van een recept of interessante blog over een bepaalde topic. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat ik tussentijds ook wat blogs plaats. Maar de dinsdag wordt de dag!   

Groetjes! Margie

“Enjoy your body and your life!!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s