De bloederige pita burger – Red veggie meat

 Op het internet zag ik een hoop door de helft gesneden pitabroodjes met één burger ertussen. Ik lustte ook wel zo een pita burger. Laat dat broodje maar heel. Wel met twéé rode bloederige burgers ertussen graag! En veel saus alsjeblieft. O’ ja, en dan mag het allemaal ook nog eens plantaardig zijn en met goede vetten. Ik heb de grote spelt pita broodjes gebruikt van de Albert Heijn, deze zijn van 100% spelt, makkelijk verteerbaar. Ze zijn wat groter dan de gemiddelde pita broodjes daarom past er zoveel lekkers tussen. Als ik een burger eet wil ik graag van alles tegelijk proeven en voelen, het vlezige van de burger, de knapperige sensatie van het broodje, knapperige en sappige cherry tomaatjes of een ander soort smaakvol tomaatje, wat groens met pit zoals rucola, zacht- zuur- en glibberige- komkommer, zure uitjes en dan een dikke vette saus er bovenop.

Onderaan deze blog heb ik het recept van de bloederige pita burger die gemaakt is met red veggie meat, gedeeld. Zodat jij deze heerlijke burger ook kan maken en proeven.

 of een HALLOWEEN idee? de bloederige burger?

Voor dit spannende Halloween burgertje kun je de basis van onderstaand recept van de Red veggie meat gebruiken. Doordat de burgers van binnen mooi gekleurd zijn, door de rode bieten, lijkt het net van vlees en bloed. De broodjes zijn eigenlijk van die zachte beschuitbolletjes die je in de supermarkt op de broodafdeling kunt kopen. De broodjes heb ik eerst open gesneden met een gruwelijk scherp mes en daarna in een koekenpan laten branden(toasten) met wat olijfolie en himalaya zout. Wat zongedroogde vampieren vlees ertussen. (gewone zongedroogde tomaat hihi 🙂 ) Bloederige ketchup, pittige mosterd en NutNaughty-sauce er op. In plaats van rucola heb ik voor dit broodje baby boerenkool gebruikt, whaha-ha… <- dat klonk hekserig –  Afgelopen zaterdag had ik het impuls gekregen om de bloederige pita burger te maken. Ik vond de burger zo lekker dat ik al veel mensen er over vertelde en heb laten proeven. Een lieve dame wees me op het thema ‘halloween’. Wat slim van haar! Hierdoor kwam ik op het idee om deze spannende burgers voor mijn lieve kinderen te maken. De oudste van bijna 8 jaar: “mama, deze burgers zijn nog lekkerder dan die van de (die met dat ene grote letter)” en ze at een hele en nog eens een halve burger op. De jongste van 4 jaar: “dit is een échte hamburger hè mama?”

Hieronder het recept dus. Voor een aantal ingrediënten is een link naar andere blogs, bijvoorbeeld voor de saus die ik gebruikt heb. Ik raad je aan om de NutNaughty-saus en het Simpel zuurtje van te voren klaar te maken. De zwarte bonen kun je ook voorgekookt in blik of pot kopen. Ik maak de zwarte bonen liever zelf helemaal gaar van gedroogde bonen. Maar ook ik heb voor de hoge nood wat in potjes en blikken in mijn kast staan.

Helemaal onderaan staan wat foto’s/voorbeelden.

Het recept

Ingredienten:

Voor de Red veggie meat (dit wordt je burger), +/- 12 burgers

 • 2 kopjes zwarte bonen – gegaard en zonder kookvocht– zie hier hoe je dit kunt voorbereiden
 • 2 normale uien – fijn gesneden
 • 5 grote champignons – in vieren gehakt (geen portobello) 
 • 3 gekookte bietjes – in blokjes gesneden (dit mogen ook die voorgekookte vacuümverpakte zijn)
 • zout & peper (naar eigen smaak, blijven proeven tijdens het proces. De burgers mogen ietsje zout zijn omdat de rest op het broodje fris is)
 • 1 kopje gekookte silvervliesrijst
 • milde olijf olie / kokosolie – om in te bakken en voor je handen bij het vormen van de burgers (of andere hitte bestendige olie)
 • 1 kop peterselie – fijn gesneden
 • 1 kop spelt-bloem

Het hoe:

 1. verhit een koekenpan – hoog vuur
 2. doe ongeveer 2 eetlepels olie in de pan
 3. doe eerst de champignons en de uien in de pan – nog steeds op hoog vuur
 4. nu kunnen de bieten, zout & peper en de rijst erbij (de boontjes, peterselie en spelt-bloem nog niet) – tijdens het bakken regelmatig door de pan roeren
 5. proeven – zout of peper erbij?
 6. na ongeveer 10 minuten het vuur op middel hoog zetten en nog eens ongeveer 10 minuten verder gaar bakken
 7. nog een keer proeven dan
 8. nu kan alles in de in de keukenmachine oftewel foodprocessor, inclusief de boontjes, peterselie en spelt-bloem. Zie voorbeeld 1
 9. mixen maar. Het mengsel niet te glad maken, er moet wel structuur in blijven zitten. Zie voorbeeld 2
 10. vorm je burgers van het mengsel – Smeer je handpalmen in met wat van de olie, zodat het mengsel niet te veel aan je handen plakt. Zie voorbeeld 3
 11. leg de burgers op een schaal of bord, en zet het in de koelkast voor 1 uur om op te stijven of in de vriezer voor een half uur om op te stijven – smeer ook wat olie op de schaal of het bord, zodat de burgers niet blijven plakken
 12. nu ga je de burgers bakken in een koekenpan met een beetje olie – ongeveer 2 eetlepels olie.
 13. bak de burgers in een mooie donkere kleur, niet aangebrand – als je bijvoorbeeld zachtjes met je spatel of vinger op de burger drukt dan voel je of je de burger stevig genoeg vind. Ik bakte de burgers ongeveer 8 minuten. Zie voorbeeld 4

Verder, om het broodje te beleggen heb je nodig:

 • 2 pakken spelt pita broodjes (dan heb je ongeveer 10 broodjes) –  toasten of garen zoals op de verpakking staat
 • NutNaughty-sauce – klik hier voor het recept
 • cherry of kleine trostomaten – in plakjes
 • Simpel zuurtje – klik hier voor het recept
 • rucola
De ‘bloederige pita burger’ heb ik als volgt belegd:
Eerst een dun laagje NutNaughty-sauce, dan wat rucola, dan de burgers, dan weer wat rucola, dan de tomaatjes, en het Simpel zuurtje, en jawel dan een dikke klodder van de NutNaughty-sauce.

VARIATIES EN TIPS: je kunt de burgers ook een dag van te voren voorbereiden en laten opstijven in de koelkast. Je kunt bijvoorbeeld in plaats van spelt pita broodjes ook gewoon stokbrood of bolletjesbrood gebruiken. Het broodje is natuurlijk ook lekker met sambal erop. Het lijkt mij ook lekker om de burgers bij een rijstmaaltijd of met quina en salade te eten.

Groetjes! Margie

Enjoy your body and your life!!

 voorbeeld 1 voorbeeld 2

   voorbeeld 3

IMG_1198

voorbeeld 4

   volg ook via facebook

Een gedachte over “De bloederige pita burger – Red veggie meat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s