Simpel zuurtje


O’ wat heb ik toch lekker en snel een gerecht in elkaar geflanst, want ik heb honger. Ja en dan is het klaar… nee er moet nog wat bij. Misschien wat homemade sambal, mayo en augurk. Néé! Geen augurk in huis. Wat nu? Geen zuurtje erbij. Daar kan ik ontzettend van balen. Alle keukenkastjes gecontroleerd, ik moet en zal de smaaksensatie compleet hebben. Zure dingen, zoete dingen, spicy dingen en zoute dingen in huis, yes! Hier kan ik wat mee. Dit recept is zo simpel en snel op smaak. Zoetzuur, en wel met natuurlijke zoetstoffen gezoet. Om het zoet en fris te maken heb ik namelijk mandarijntjes en agave siroop gebruikt. De mandarijntjes had ik toevallig in huis en daar moest sowieso snel iets mee gebeuren, zoals je ziet op de foto hieronder. Ik had net zo goed sinaasappel gebruikt, het is maar wat ik in huis heb. Het gebruik van citrus maakt dit zuurtje lekker fris en fruitig. Na een half uurtje in de koelkast is het al klaar voor  gebruik. Na een hele dag in de koelkast is het natuurlijk perfect. Dan proef je het als een geheel. Ik lust dit zuurtje op, bij en tussen heel veel gerechten. Ik ben eigenlijk altijd wel een fan geweest van zure dingen. Augurken, gezuurde komkommer, zilvervliesuitjes, citroen, limoen, bitter lemon, zure matjes en zo kan ik wel doorgaan. Zelf maken vind ik toch nog steeds het leukst. Ik speel graag met smaken.

Ik bewaar mijn homemade zuurtjes graag in mooie potjes. Die op de foto hieronder heb ik voor nog geen hele euro bij de Action gekocht.

Het recept

Ingrediënten:

 • 1/2 komkommer
 • 3 sjalotjes
 • 1 kopje azijn (+/- 250 ml)
 • 3 mandarijntjes
 • 1 eetlepel zout
 • 4 kruidnagels
 • 4 eetlepels agave siroop

Het hoe:

 1. de komkommer in de lengte in vieren snijden en vervolgens in dunne plakjes, zodat je een soort driehoekjes krijgt.
 2. sjalotjes ook in vieren en in dunne plakjes snijden.
 3. doe de komkommer en de sjalotjes in een mix kom. 
 4. pers de mandarijntjes uit, verwijder eventueel de pitjes, en voeg dit toe aan het mengsel in de kom.
 5. doe alle overige ingrediënten er ook bij en roer dit goed door elkaar.
 6. schep het over in een leuk potje en bewaar het in de koelkast.

VARIATIES EN TIPS: de basis ingrediënten zijn allemaal te vervangen door iets anders wat bijvoorbeeld zuur, spicy, zout of zoet is. Ook de groentes kun je makkelijk vervangen door bijvoorbeeld bloemkool, broccoli, spitskool, paprika e.d.

Groetjes! Margie

Enjoy your body and your life!!

2 gedachten over “Simpel zuurtje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s