NutNaughty sauce


Deze saus is niet stout! Het is eigenlijk een heel lief sausje. Ja echt waar, de saus voelt misschien wel vol, vet en super romig aan in je mond, maar is heel lief voor je lichaam. Waarom? de saus bestaat voornamelijk uit ongebrande cashewnoten en bestaat deels ook uit avocado. 

Soms heeft je lichaam lekkere trek in vet. En je mond heeft dat ook wel eens. Zo vraagt een burger of een sandwich ook wel eens om een vette saus. Zoals ik al zei deze saus is lief, hier mag je gerust een flinke klodder van eten. Net zoals je misschien wel eens een flinke klodder mayo ergens op kwakt. Hier onder deel ik dit recept met jou voor als jij ook eens zin hebt in een klodder vette saus. Deze saus heeft als voordeel dat het geen olieachtig gevoel achter laat in je mond.

De cashewnoot. Is geen nootje maar eigenlijk een zaadje. Maar ik zeg liever nootje. Dit nootje is een goede bron van magnesium. Magnesium is heel belangrijk voor de groei van onder andere botten en spieren. Cashewnoten bevatten o.a. anacardinezuur, zink, koper, ijzer en eiwitten. En is een goede leverancier van fosfor. De vetten in deze noot zijn van het goede soort, onverzadigde vetzuren, deze zijn essentieel voor je lichaam. Omdat cashewnoten 100 procent plantaardig zijn, zijn ze cholesterol vrij. Onverzadigde vetzuren zorgen voor een goede opname van de in vet oplosbare vitamines, denk aan vitamine A, D, E en K. Ik denk dat ik ook nog eens een blog toewijd aan de cashewnoot 😉

Avocado bevat ook geen cholesterol. Ik vind dat deze saus dus een hele goede vervanger voor je mayo is. Aan avocado hangen een hoop gezondheidsclaims en onderzoeken. Ook hier ga ik zeker eens een blog over schrijven.

Deze saus is best gezond en heeft veel goede eigenschappen. Nu kun je zeggen: “ik eet saus op mijn sandwich voor mijn gezondheid” Als ik dit recept maak… tja… dan is het binnen 3 dagen op. Niet alleen ik geniet van deze saus, het hele gezin geniet ervan.

Het recept

Ingredienten:

 • 2 kopjes gewelde ongebrande cashewnoten
 • 1 hele avocado (pit en schil verwijderen)
 • 2 eetlepels appelcider azijn
 • 1 theelepel dijon mosterd
 • 1/2 theelepel cayenne peper
 • 1/2 theelepel zwarte peper
 • 1 theelepel zout
 • 1 kopje water
 • 1 eetlepel agave siroop
 • 2 eetlepels edelgist (nutritionalyeast) – ik koop dit bij de G&Wwinkels of Eko Plaza –

Het hoe:

 1. alle ingrediënten in de blender doen
 2. eerst op een rustige stand blenden en wanneer de saus een geheel aan het worden is dan op de hoogste stand blenden.
 • ongeveer 2 minuten blenden voor een mooie gladde saus zonder stukjes.

VARIATIES EN TIPS: je kunt spelen met de hoeveelheden van bovenstaande ingrediënten. Azijn zou bijvoorbeeld vervangen kunnen worden door limoen, dat lijkt me super lekker en fris. Je kan er ook iets meer water bij doen zodat de saus meer een dressing wordt. Of peterselie, dille en knoflook er doorheen doen.

Cashewnoten wellen

De cashewnoten voor dit recept moeten ongebrand zijn en je moet ze wellen in water. Wellen moet minimaal 3 uur in de koelkast.

 1. was de cashewnoten in een vergiet.
 2. doe de noten in een bakje en vul het bakje met water. De noten mogen flink onder water staan.
 3. laat dit 3 uur in de koelkast staan.
 4. de noten in een vergiet afspoelen met koud water.

De cashewnoten gebruik ik voor van alles. Gewelde cashewnoten maak ik graag van te voren, ik heb bijna altijd wel een bakje klaarstaan in de koelkast. Je kan het gerust een dag of 4 in de koelkast laten staan, met het water er nog in.

Groetjes! Margie

Enjoy your body and your life!!

3 gedachten over “NutNaughty sauce

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s